ما عادت داریم برای حل مشکلاتمان، سراغ پیچیده ترین راههایی که برایمان مقدور است برویم، انگار هر چه یک راه حلی پیچیده تر و پر هزینه تر باشد، موثرتر است! این طوری است که گاهی وقتها (که کم هم نیست) برخی نکات بسیار ساده و معمولی، از شدت سادگی، مورد غفلت انسان قرار می گیرند.در حالی که همین نکات ساده، می تواند اثرات بزرگی بر جنبه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسان بگذارد و در یک کلام، زندگی انسان را ارتقاء ببخشد.
این طوری است که بر اثر سادگی برخی مسایل و نتیجتاً غفلت ما از آنها، آن مسائل در گذر زمان تبدیل به راز می شوند... .
مدتها بود که وقتی در مورد « زندگی » فکر می کردم، در همان ابتدای فکر، مسایل زندگی را به دو دسته مادی و معنوی تقسیم می کردم. اما وقتی به مسأله « ورزش » می رسیدم، نمی دانستم آن را در دسته مسایل مادی زندگی قرار بدهم یا در دسته مسایل معنوی زندگی؟
از یک طرف، ورزش ربطی به مومن یا کافر بودن نداشت، از طرف دیگر، اثرات ورزش، اثراتی کاملاً مادی و جسمانی نبودند بلکه ورزش اثرات روحی خیلی مهمی هم داشت.
تا اینکه مقام معظم رهبری (حفظه الله تعالی) در یکی از سخنرانی های خود، از ورزش با نام «دروازه طلایی صدور معنویت» نام بردند، و به این صورت، من هم در تقسیم بندی خودم، ورزش را «دروازه» مسائل معنوی (رفتاری و بینشی) قرار دادم.
حقیقت ساده اما مخفی (راز) این است که ورزش، می تواند قسمت مهم و عمده ای از مشکلات انسان در زمینه های مختلف فردی، اجتماعی، خانوادگی، اخلاقی، تحصیلی، شغلی و ... را رفع کند. زیرا جسم و روان انسان بر همدیگر اثر متقابل دارند و وضعیت عملکردی قلبی و ریوی و عصبی انسان بر خیلی از مسایل رفتاری او اثر می گذارد. ورزش، عملکرد این سه سیستم را ارتقاء می بخشد.
من در اینجا بر اساس رشته تحصیلی و تخصص شغلی ام مطالبی را عنوان می کنم:
اثراتی که در بالا گفته شد، وقتی به وجود می آیند که ورزش به طور صحیح انجام شود:
شیوه درست ورزش کردن:
در فرمول ورزش، سه فاکتور وجود دارد: مدت، شدت، تکرار (به اختصار: فرمول مُشت)
مدت زمان اصل ورزش: 45 دقیقه
(بدون محاسبه گرم گردن ابتدایی و سرد کردن انتهایی که هر دو بسیار ضروری اند و هر کدام بایستی بین 7 تا 15 دقیقه طول بکشد).
شدت: 85 - 70% ضربان قلب ماکزیمم. در شروع کار، باید از درصدهای پایین تر این دامنه استفاده نمود و به تدریج که بدن به ورزش عادت می کند، از درصدهای بالاتر این دامنه استفاده شود.
توجه شود که در هر حال، شدت های زیر 70% ضربان قلب ماکزیمم ، باعث ارتقاء سطح عملکرد قلبی - ریوی - عصبی نخواهد شد.
توضیح: ضربان قلب ماکزیمم: حداکثر مقدار ضربانی است که قلب هر فرد می تواند در یک دقیقه انجام دهد. برای هر فردی، عدد خاصی است. (شیوه محاسبه ضربان قلب ماکزیمم: سن خود را از عدد 220 کم کنید).
تعداد تکرار: سه روز در هفته
نوع ورزش: هر نوع حرکت ورزشی (دو، طناب زدن، شنا روی زمین، حرکت پروانه، ... ) که ضربان قلب را تا شدت ذکر شده در فوق برساند. ترجیحاً حرکات بدون وزنه. (نیاز به هیچگونه وسیله خاصی وجود ندارد. حداکثر وسیله ای که ممکن است گاهی لازم بشود، یک طناب بازی است).
این یک راز بزرگ است:
اگر سه روز در هقته، هر روز به مدت 45 دقیقه، قلبتان با 85 - 70% ضربان ماکزیممش بزند، به بهترین سطح عملکرد قلبی عروقی ریوی عصبی دست می یابید و از نظر جسم و روان، به وضعیت بسیار خوبی دست خواهید یافت.